Το διαδίκτυο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής. Συγκεκριμένα, το διαδίκτυο είναι συνυφασμένο με την οικονομία, την κοινωνία και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να κάνουν τις αγορές τους, να υποβάλλουν διάφορες αιτήσεις είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους κτλ.

Πολλές φορές οι χρήστες του διαδικτύου είναι αναγκασμένοι να δώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία, πχ όνομα, τηλέφωνο, email, διεύθυνση, αριθμό πιστωτικής/ χρεωστικής κάρτας κτλ., με σκοπό να προβούν σε μία αγορά ή να δημιουργήσουν λογαριασμό σε κάποια διαδικτυακή πλατφόρμα. Επομένως, οι χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει να είναι κατάλληλα ενημερωμένοι σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους στους οποίους μπορούν να εκτεθούν όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο.

Στη ψηφιακή εποχή απαιτείται η καλλιέργεια μίας κουλτούρας η οποία θα προωθεί την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Επιπλέον, οι χρήστες θα πρέπει να έχουν τις απαραίτητες ψηφιακές γνώσεις και δεξιότητες.

Κάποιοι από τους κύριους κινδύνους στους οποίους μπορεί να εκτεθεί ένας χρήστης διαδικτύου είναι:

 1. Υιοί.
 2. Η αλίευση προσωπικών δεδομένων.
 3. Μη επαρκής ασφάλεια κατά τη διεκπεραίωση συναλλαγών.
 4. Απειλές (cyberbullying).

Οι κίνδυνοι που υπάρχουν στο διαδίκτυο δεν θα πρέπει να μας αποτρέψουν από την ευρεία χρήση του διαδικτύου καθότι το διαδίκτυο έχει διευκολύνει την καθημερινότητα μας σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, η ασφαλής χρήση του διαδικτύου θα συμβάλλει στη βελτιστοποίηση των οφελών που απορρέουν από αυτό.

Μερικές συμβουλές για ασφαλή χρήστη του διαδικτύου:

 • Ενεργοποίηση συστημάτων προστασίας από υιούς (antivirus) καθότι ένα καλό antivirus εντοπίζει τους υιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα.
 • Μην ανοίγετε επισυναπτόμενα αρχεία για τα οποία δεν είστε σίγουροι για την προέλευση τους.
 • Μην δίνετε ποτέ κωδικούς πρόσβασης και συνθηματικά (passwords).
 • Μη δίνεται προσωπικά στοιχεία, πχ όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση, email, αριθμό πιστωτικής κάρτας κτλ., εάν δεν γνωρίζετε ακριβώς με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιηθούν.
 • Πραγματοποιείτε τις αγορές και τις συναλλαγές σας μέσω διαδικτύου μέσω έγκυρων ιστοσελίδων, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος αλίευσης προσωπικών δεδομένων.
 • Σε περίπτωση cyberbullying, κάντε καταγγελία στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η χρήση διαδικτύου προϋποθέτει ενδελεχή ενημέρωση των χρηστών σχετικά με όλους τους κινδύνους που υπάρχουν. Οι χρήστες του διαδικτύου επιβάλλεται να είναι κατάλληλα ενημερωμένοι έτσι ώστε η πλοήγηση τους στο διαδίκτυο να γίνεται με ασφάλεια για να αποκομίσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

 • Post category:Blog
 • Post comments:0 Comments

Αφήστε μια απάντηση